Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αν σε δαγκώσουν , τότε να ξέρεις ότι κοιμάσαι



΄΄Το λιμάνι της Σαντορίνης είναι άπατο ακόμα και ένα βήμα από την ακτή. Άβυσσος που είναι αδύνατο να βυθομετρηθεί. Σε αυτό το νησί συμβαίνει κάτι ασύλληπτο για μένα, μα που φαίνεται εκεί συνηθισμένο. Μερικοί από τους πεθαμένους ξαναγυρίζουν στα σπίτια τους λίγες μέρες ύστερα από την ταφή τους. Και κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό που τους ξαναζωντανεύει. Οι Σαντορινιοί τους λένε «βρυκόλακες»..’’

Ιστορία των φράγκικων δουκάτων του Αιγαίου, Sauge – Παρίσι 1699


Θα ξεκινήσω από κείνη την γκόμενα που νόμιζε ότι μου την είπε σε μια παρέα , όταν έκανα ένα σχόλιο έτσι για πλάκα για την Σαντορίνη.
Κάποιος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο νησί και εγώ το χαρακτήρισα περιπαιχτικά ΄΄βρυκολακονήσι’’ , σαφώς υπονοώντας τις λαϊκές δοξασίες και τους θρύλους που έχουν αναπτυχθεί στο μέρος εκείνο για βρυκόλακες και απέθαντους που γυρνάνε το βράδυ και πίνουν αίμα από τους ζωντανούς .Πράγματι στις παραδόσεις αλλά και σε γραπτά κείμενα περιηγητών υπάρχουν τέτοιες αναφορές , στο σημείο να θεωρείται παγκοσμίως η Σαντορίνη ΄΄νησί βρυκολάκων’’.
Το θέμα είναι ότι δεν πιστεύω σε αυτά , απλά επειδή έτυχε να πάω κάποτε στο νησί αυτό , δεν κοίταξα μόνο για τις παραλίες του και που συχνάζουν τα γκομενάκια ή τα φαγάδικά του , αλλά κάθισα και διάβασα την ιστορία του τόπου , μέρος της οποίας αποτελούν και οι λαϊκές παραδόσεις . Οκ έτσι από βίτσιο το κάνω κι αυτό.
Το ίδιο το νησί έχει μια επιβλητική ΄΄σκοτεινή’’ ατμόσφαιρα κυρίως τις νύχτες του , πράγμα που προφανώς οφείλεται στο άγριο τοπίο του .
Και στο σημείο αυτό που έκανα το σχόλιό μου , πετάγεται αυτή η γκόμενα – ναι θα την αποκαλώ έτσι διότι κι αυτή υπεροπτικά πέταξε τις μαλακίες της απλά και μόνο για να φέρει αντίλογο – αυτή η γκόμενα λοιπόν μου είπε
<< Πολύ Λιαντίνη διαβάζεις , δεν σου κάνει καλό !>>
Ναι καλά είδατε .Είπε ΛΙΑΝΤΙΝΗ αντί προφανώς για Λιακόπουλο που εννοούσε .
Εγώ γέλασα και της είπα απλά ότι μπερδεύει την βούρτσα με την πούτσα , κι αυτή μάλλον παρεξηγήθηκε γιατί δεν μου ξαναμίλησε από κείνη τη στιγμή – ενώ εγώ θεωρήθηκα ο ΚΑΚΟΣ και ο μαλάκας της υπόθεσης.
Είπα λοιπόν να της απαντήσω πιο κόσμια από δω .
Το ότι ανήκει σε μια αριστερή παράταξη δεν με αφορά καθόλου . Ο ίδιος έχω αριστερή ΄΄ψυχή’’ . Απλά όμως το να την λες και να κάνεις αντίλογο απλά και μόνο για να το κάνεις , είναι μεγάλη δειλία –ανικανότητα – κατάντια .Δεν θέλω να γενικεύσω αλλά με πίκρα βλέπω ότι μεγάλο μέρος της αριστεράς στη χώρα αυτή αναλώνονται στην ίδια τακτική . Θυμίζουν τυφλούς από επιλογή που τραγουδάνε το ίδιο τραγούδι εδώ και 60 χρόνια περίπου .
Κούκλα μου , δεν είναι Λιαντίνης είναι Λιακόπουλος . Και όταν μια θεωρητικά ΄΄ψαγμένη’’ γκόμενα σαν κι εσένα αναφέρεται στον μεγάλο Έλληνα ( λέτε να με αποκαλέσουν φασίστα που έβαλα τη λέξη Έλληνας στο κείμενό μου??) φιλόσοφο και στοχαστή – ίσως τον μεγαλύτερο των σύγχρονων εποχών – έτσι , τότε καταλαβαίνει κανείς για τι είδους ανούσιο διάλογο θες να ανοίξεις . ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ . ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Η ειρωνεία είναι ότι η γκόμενα αυτή είναι και παιδαγωγός . Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω περισσότερα .
Και κάτι τελευταίο πριν κλείσω …Μίλαγες για επαναστάσεις και ελευθερίες και συγκεντρώσεις ..αλλά εσύ έλειπες από τον Λευκό Πύργο , είχες λέει να κάνεις μια εργασία . Οκ πάω πάσο . Αλλά μετά έμαθα η παράταξή σου σας είχε καλέσει σε συνεχείς συνελεύσεις για να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ τι στάση θα κρατήσετε σε αυτή την λαϊκή κίνηση . Και έξω ο κόσμος φώναζε κι εσείς ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΑΤΕ , ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΤΕ επι ώρες ..Το δίχτυ της σκέψης σάς έκαψε , ή μάλλον το δίχτυ της στενοκεφαλιάς μιας παράταξης . Όπως και τόσοι άλλοι έχουν καεί σε τόσες άλλες παρατάξεις .
Δεν μπορώ να ακολουθήσω μια γραμμή , μια συγκεκριμένη στάση κομματική , μια προκαθορισμένη πολιτική διότι απλά είμαι ψυχή και η ψυχή μεταβάλλεται- αντιδρά δυναμικά με τον χρόνο και τον τόπο .Και με τις περιστάσεις . Πάντα ελπίζω προς το καλύτερο.
Ξέρεις , οι βρυκόλακες βγαίναν από τους τάφους τους και πίνανε το αίμα των ζωντανών που κοιμόνταν αμέριμνοι στη σιγαλιά της νύχτας ..Αυτό ξέχασα να στο πω.
Καλό ξημέρωμα.

2 σχόλια:

  1. Μπορούσες να εκφράσεις την άποψη σου την ώρα της συζήτησης, αύτο είναι το μόνο σου παράπτωμα κατα τη γνώμη μου. Γιατί να της απαντήσεις από το blog σου που αντικείμενο ενασχόλησης του ειναι ο κόσμος της λογοτεχνίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή